Велизар ЕНЧЕВ Утре в Благоевград трябва да се състои официална проява

...
Велизар ЕНЧЕВ Утре в Благоевград трябва да се състои официална проява
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Защо прокуратурата и МВР бездействат пред сепаратизма на ОМО „Илинден-Пирин“

Велизар ЕНЧЕВ

 

Утре в Благоевград би трябвало да се състои публична демонстрация на неразрешената сепаратистка организация ОМО „ Илинден-Пирин “, с която македонизмът ще се легитимира в България.

Легитимацията идва от обстоятелството, че в Благоевград ще пристигна секретарят на кабинета на македонския президент Миле Бошняковски, особено командирован от Стево Пендаровски за откриването на така наречен Македонски културен клуб „ Никола Вапцаров “.

Само седмица преди благоевградската провокация представител на ОМО „ Илинден-Пирин “ даде изявление за македонската телевизия „ Алфа “, в което призна две противоправни дейности: че точно ОМО стои зад въпросния клуб и че е поканил на плануваното за 30 октомври събитие представители на македонското държавно управление.
Масло в огъня наля и Пендаровски с признанието, че това е „ първото проведено от македонци в България събитие, откогато Северна Македония е самостоятелна страна “…

На 25 октомври т.г. Общинският съвет в Благоевград единомислещо се опълчи на тази самодейност и след къса полемика съветниците одобриха декларация, в която дефинират като антибългарска провокация разполагането на македонския културен клуб на територията на община Благоевград.
" За нас като българи и поданици на Пиринска Македония е извънредно огромна засегнатост и провокация на популярен български стихотворец, като Никола Йонков Вапцаров, да се натрапва непознато национално съзнание! Водени от всичко това, ние, общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че основаването на сходен център в нашия град е груба провокация и проява от страна на нелегитимни за нашето право организации ", безапелационни са съветниците.

Още на идващия ден скопският вестник “Свободен щемпел “ и македонските малките екрани тиражираха контрадекларацията на Стойко Стойков, обявяващ се за ръководител на ОМО „ Илинден-Пирин “:
„ Това е позор, който демонстрира на какво са подложени македонците в България. Тези хора в Общинския съвет в Благоевград, в случай че те не са македонци, те имат родственици и другари, които са македонци. И те доста добре знаят, че има доста македонци и в България, и в Благоевград... “

Ако някой към момента има подозрение чие дело е откриващият се на 30 октомври Македонски културен клуб „ Никола Вапцаров “, дано чуе какво съобщи пред медиите през април т.г. македонският министър председател Димитър Ковачевски:
„ До края на тази година имаме намерение да открием културен център в Благоевград, името на Центъра ще го изберем след съвещания с Македонския исторически институт... “

Въпреки ясната позиция на Общинския съвет в Благоевград, кметът на града Илко Стоянов витиевато загърби неговата декларация като разгласи, че „ нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, обвързвано с „ Македонския културен клуб “…
Сиреч, той ще си затвори очите за противозаконна демонстрация на неразрешена сепаратистка организация, въпреки че има правно съображение да не я допусне. Защото основаването на въпросния клуб е самодейност на ОМО " Илинден ", заради което формалното му разкриване попада под ударите на закона.

И най-важното - член 11 (ал. 4) от Конституцията императивно отхвърля правото на битие на политически партии на етническа, расова или религиозна основа. Следователно всяка демонстрация на такива организации би трябвало неотложно да се глоби от правоприлагащите органи.

След като неразрешената ОМО „ Илинден-Пирин “ признава, че събитието на 30 октомври е тяхно дело, откакто македонският президент изпраща собствен представител в Благоевград в същия ден, откакто министър председателят Ковачевски още преди половин година афишира, че основаването на Културния клуб „ Никола Вапцаров “ е дело на македонската страна …каква би трябвало да е реакцията на българската страна на противозаконна демонстрация на българска територия, освен това с присъединяване на македонските управляващи?

До момента единствено Министерството на външните работи реагира с плахото заявление, че порицава идването в Благоевград на македонски представители с антиевропейска увереност, визирайки водача на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски.

Но Министерство на външните работи не обелва и дума както за провокационната аудиенция на пратеника на президента Пендаровски, по този начин и за априлското предизвестие на премиера Ковачевски, че ще сътвори антибългарски културен център в Благоевград.

Вече седем десетилетия в прилежаща на България страна сполучливо се осъществя македонистката теория за отродяване на българите във Вардарска Македония, родена от великосръбските политици още през XIX век.
Ще допуснем ли през XXI век македонизмът победоносно да стъпи и в Пиринския край?
Всъщност коя Конституция и кои закони управляват дейностите на българската прокуратура и българското Министерство на вътрешните работи?

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР